A ballagási dalokról. Miről szólnak és honnan erednek?

A ballagási dalokról. Miről szólnak és honnan erednek?

Mit kell tudni a ballagási dalokról?

Előző cikkünkben leírtuk, hogy a ballagás magyarországi története az 1870-es években Selmecbányáról indult az akkori bányászati-kohászati iskolából.

A Ballag már a vén diák német ballagási ének a 19. század elejéről. Csengey Gusztáv 1866 őszén Németországba, Jénába ment, hogy ott folytassa a tanulmányait. Innen hozta haza a Ballag már a vén diák című, azóta is népszerű ballagódalt, amit a Bursch-nótából fordított le, illetve költött át. Hazatérése után letette a lelkészi és a tanári vizsgát.
A magyarországi iskolákba valószínűleg Selmecbányáról terjedt el a dal ? a ballagás és az érettségi tabló szokásával együtt, s vált a 20. század első éveiben a ballagások elmaradhatatlan dalává.
A dalszöveg legérdekesebb eleme a 'filiszter leszek magam is' részlet. Mármint ott ahol nem cenzúrázták ki az egész sort a dalból. A XX. század második felében hol dolgozóra, hol pedig miniszterre cserélték a filiszter szót.
eneklo_ballago_diakok
Éneklő ballagó diákok
Az 1920-as években, amikor a trianoni döntés miatt a Selmeci Akadémia bezárta kapuit, a dal is megváltozott. Sok helyen felváltotta az Elmegyek, elmegyek kezdetű magyar népdal, de a mai napig népszerű maradt.

Van-e népszerűbb középkori dal mint a De Brevitate Vitae?

Ahogy mindenki ismeri, a Gaudeamus Igitur. A legrégebbi szövegváltozata 1287-ből származik, több mint 700 éves. Nemcsak Magyarországon, de az egész világban elterjedt ballagási és egyetemi ének, és vígan éneklik. A dal egy hagyományos kocsmai nóta, amely valószínűleg a számtalan szép ivós szokással együtt épült be az egyetemi hagyományokba. Szó sincs benne ballagásról, hanem ? mint annyi más hasonló vers az ókor óta ? arra buzdít, hogy ne keseregjünk a halál felett, inkább éljünk a mának!
Azóta persze sokat változtak a ballagási szokásaink, és ma is változik.
Ha lemaradtál előző cikkünkről, most pótolni tudod:
A ballagási dalokról. Miról szólnak és honnan erednek?

Webáruházunkban széles választékát találod a ballagási lufiknak és egyéb díszítőknek.

Hozzászólásom

Ellenőrző kód: *
4 + 1 =

* a csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni