Ballag már a vén diák. De hova, és miért?

Ballag már a vén diák. De hova, és miért?

Mi is az a ballagás?

Az első magyarországi ballagás.

A ballagás egy ünnepség, melyre az általános iskola vagy a középiskola utolsó évfolyamának elvégzésekor kerül sor a tanulók körében, az érettségi előtt álló diákok esetében májusban, az általános iskolás végzősöknél pedig júniusban. A kifejezés a latin valentas (búcsúzó) szóból származik

Érdekel hogy honnan és mikor indult a ballagás szokása? Elmondjuk!

Az első magyarországi ballagás Selmecbányán (ma Szlovákia területe) volt, még az 1870-es években. Ekkor a helyi bányászati, illetve erdészeti akadémia hallgatói a Ballag már a vén diák…kezdetű dalt énekelték el az iskolától való búcsúzás gyanánt.
Selmecbányai akadámia épülete
Selmecbányai akadémia
 
Innen származik a két legnépszerűbb, legismertebb ballagási dal is, a Gaudeaumus Igitur és a Ballag már a vén diák. A Gaudeamus igitur (vagy De brevitate vitae) egy népszerű ballagási ének, amit a régi iskolát maguk mögött hagyva énekelnek az öregdiákok a ballagáson. Annak ellenére, hogy bús hangvételűnek tűnik, hiszen az ismeretségek felbomlanak, mégis inkább az együtt töltött évek mókáiról és tréfáiról szól. A ma ismert dal az 1700-as évek elejéről származik, ami egy latin nyelvű kézirat alapján íródott 1287-ben. A ballagókat szinte felszólítja, hogy ne szomorkodjanak az elváláson, hanem élvezzék az életet és legyenek nyitottak az újra. Sok iskolának, kollégiumnak, egyetemnek ez a hivatalos indulója, dala.
A hagyomány szinte azonnal elkezdett terjedni az országban, a XXI. századra teljes mértékben megszokott lett.
Az 1920-a évektől már az Elmegyek, elmegyek… kezdetű magyar népdalt is énekelték az ünnepségen, és a tanároknak szerenádot is adtak a végzős diákok, erre a ballagás előtti éjszakán került sor.

Ballagási szokásaink régen és ma.

A ballagás napján a ballagók végigvonulnak az iskola folyosóin, illetve az udvarán is, és egy zászlóvívőt, vagy az osztályfőnököt követik. A végzős diákok vállán tarisznya lóg, melyben pogácsa, só, föld, aprópénz, valamint az intézmény fényképe van. A pogácsa a mindennapi betevőt jelképezi, földet azért raknak bele, hogy bárhol gyökeret tudjanak ereszteni, pénzérmét pedig azért, hogy soha ne kelljen szűkölködni. Só azért kerül a tarisznyába, hogy az életetük soha ne legyen szürke, ízetlen.
Ballagási tarisznya
Ballagási tarisznya
 
Az iskolai ünnepség során az osztály egyes tagjai felidézik az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, a tanárok jó tanácsokkal látják el a búcsúzó diákokat. A ballagás szimbolikus jelentéssel is bír: a végzősök nemcsak az iskolájuktól, hanem eddigi életüktől is búcsút vesznek, hiszen egy korszak lezárásaként tekinthetünk rá, mely után új élet vár rájuk. A ballagás egyben a gyermekkor végét és a felnőtté válás kezdetét is jelképezi.

Az iskolai ünnep után

Az eseményt követően a szülők gyakran családi összejövetelt rendeznek, mely legtöbbször egy ünnepi ebéd vagy vacsora szokott lenni, melyre meghívják a nagyszűlőket, közelebbi és távolabbi rokonokat. Ilyenkor adják át a ballagási ajándékokat és gratulálnak a diáknak, hogy teljesítette az iskolát.

Pár éve a ballagó osztályok már közös programot szerveznek maguknak a ballagási nap végére, a családi összejövetelek utánra.
Ha családi eseményt szervezel vagy nagyobb osztály bulit, ne feledkezz meg arról, hogy a helyszín feldíszítése meghatározza a hangulatot.

Webáruházunkban széles választékát találod a ballagási lufiknak és egyéb díszítőknek.

Termék ajánló

Hozzászólásom

Ellenőrző kód: *
6 + 4 =

* a csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni